top of page
Sætkagedag i Hannes hus - fotos Thomas Skjold (3).JPG

Sætkagedag i Hannes Hus

I Hannes Hus bliver den gamle ovn tændt op til sætkage bagning, og alle inviteres inden for til en kop kaffe eller saftevand og et stykke friskbagt sætkage smurt med smør og sirup.

For ca. 50 år siden var sætkage pakket i madkurven, når man skulle på udflugt. Oprindelig blev sætkage bagt af den første fede mælk fra en ko, som lige havde kælvet.

DATO FOR 2025

Onsdag den 15.10.2025 klokken 13–16

i Hannes Hus

OPSKRIFTER PÅ SÆTKAGE

Sætkager i Sønderho på Fanø

Thilde Henriksens sætkage 

500 g mel, 125 g margarine, 1 æg, 2 spsk melis, 3 dl lun mælk, 25 g gær, lidt kardemomme 

Æltes som franskbrød. Hæves i fadet 25 min. 

Dejen kommes herefter i formen, som kan være en aflang franskbrødsform eller en rund form med hul i midten med bund der kan løsnes, for at efterhæve i 25 min.

 

Bages ved 200 grader i 25-30 min.

F. List: Sætkage-Gilde i Sønderho

En anden opskrift på sætkage

1 kg mel, 2 æg, 50 g gær, 1/2 l mælk, 125 g margarine. 

Æltes som franskbrød og hæver første gang. 

Lægges i bageform og hæver anden gang. Smøres med æg, kaffe el. lign. 

Bages ved 175 grader i ca. 45 min. 

Brødet skæres i skiver og spises med smør og sirup. Spises til kaffe eller te.

 

En tredje opskrift:

Ca. 500 g mel, 1 æg, 4 dl vand, 1 spsk salt, 1 spsk kardemomme, 50 g margarine, 1 pk. gær 

Gæren udblødes i vand, og det hele røres med så meget mel, at dejen er temmelig fugtig.

Hæver i rund springform 30 min., pensles med kaffe. Bages 45 min. ved 170 grader. Serveres varm med smør og sirup.

 

Kilde: Nordby sognearkiv

Bio

FOTOKREDITERING

Thomas Skjold

bottom of page