Sætkagedag i Hannes Hus
I Hannes Hus bliver den gamle ovn tændt op til sætkage bagning, og alle inviteres inden for til en kop kaffe eller saftevand og et stykke friskbagt sætkage smurt med smør og sirup.
For ca. 50 år siden var sætkage pakket i madkurven, når man skulle på udflugt. Oprindelig blev sætkage bagt af den første fede mælk fra en ko, som lige havde kælvet.
DATO FOR 2025
Onsdag den 15.10.2025 klokken 13–16
i Hannes Hus
OPSKRIFTER PÅ SÆTKAGE
Thilde Henriksens sætkage
500 g mel, 125 g margarine, 1 æg, 2 spsk melis, 3 dl lun mælk, 25 g gær, lidt kardemomme
Æltes som franskbrød. Hæves i fadet 25 min.
Dejen kommes herefter i formen, som kan være en aflang franskbrødsform eller en rund form med hul i midten med bund der kan løsnes, for at efterhæve i 25 min.
Bages ved 200 grader i 25-30 min.
F. List: Sætkage-Gilde i Sønderho
En anden opskrift på sætkage
1 kg mel, 2 æg, 50 g gær, 1/2 l mælk, 125 g margarine.
Æltes som franskbrød og hæver første gang.
Lægges i bageform og hæver anden gang. Smøres med æg, kaffe el. lign.
Bages ved 175 grader i ca. 45 min.
Brødet skæres i skiver og spises med smør og sirup. Spises til kaffe eller te.
En tredje opskrift:
Ca. 500 g mel, 1 æg, 4 dl vand, 1 spsk salt, 1 spsk kardemomme, 50 g margarine, 1 pk. gær
Gæren udblødes i vand, og det hele røres med så meget mel, at dejen er temmelig fugtig.
Hæver i rund springform 30 min., pensles med kaffe. Bages 45 min. ved 170 grader. Serveres varm med smør og sirup.
Kilde: Nordby sognearkiv
FOTOKREDITERING
Thomas Skjold