Fonden Gamle Sønderho
TitelForfatter/ProducentPris i DKr
 • Sønderho - en skipperby i vadehavetNiels Frederiksen249,00

  Sønderho - en skipperby i vadehavet

  Produktnummer: bog03
  Forfatter/Producent: Niels Frederiksen

 • Everten - fladbundet skib med sidesværd (hæfte)Thyge Jensen20,00

  Everten - fladbundet skib med sidesværd (hæfte)

  Produktnummer: bog04
  Forfatter/Producent: Thyge Jensen

 • Sønderhoning - beskrivelse & beretning om dans og liv (hæfte)Huggo Hørlych Karlsen og Petra Vestergaard Pedersen30,00

  Sønderhoning - beskrivelse & beretning om dans og liv (hæfte)

  Produktnummer: bog05
  Forfatter/Producent: Huggo Hørlych Karlsen og Petra Vestergaard Pedersen
  Hæftet indeholder blandt andet: 
Beskrivelse af dansens liv og livets dans 
Udførlig dansebeskrivelse af sønderhoning.
  Tips til hvordan man kan lære at danse sønderhoning
. En karakteristik af Fanøs musik.
  Hæftet kan studeres i sig selv, men er samtidig i denne 3. reviderede udgave udformet som et supplement til Hugo Hørlych Karlsens illustrerede fremstilling af sønderhoning, fannik og rask i Dans mellem ebbe og flod. Sønderhoning (Nordøsten 2204)
  Her er inspiration at hente for både nye og erfarne dansere.
 • Dans mellem ebbe og flodHugo hørlych Karlsen78,00

  Dans mellem ebbe og flod

  Produktnummer: bog06
  Forfatter/Producent: Hugo hørlych Karlsen
  Musik, dans og sømandsliv før og nu.
  Sønderhoningen er en af de ældste musik- og dansetraditioner i Danmark, Den går mindst 300 år tilbae og er stadig levende i ubrudt linje fra dens fremkomst. Den kommer fra den syd-vestligt beliggende ø Fanø, hvorra der umiddelbart er udsyn til verdenshavene.
  En bog om livets dans og dansens liv, om betydningen i spontan dans og sømandens dans.
 • Den første sønderhoning, historiske roman 1550-1607Hugo hørlych Karlsen199,00

  Den første sønderhoning, historiske roman 1550-1607

  Produktnummer: bog07
  Forfatter/Producent: Hugo hørlych Karlsen

  Havets brænding og lyset over Fanøs klitter spiller en stor rolle i Hørlych Karlsens skildring af sønderhoningen Ann Katrinn og romaen Mathis. Den nænsomme og forsigtige måde de to nærmer sig hinanden.

  Vi er i de sidste årtier af 1500-tallet. Mågernes skrig blander sig i Mathis´ violinspil, og musikken og vinden synger i skibenes rebning og sejl. Mathis´ spil har rødder i de fjerneste lande, og Anders Sørensen Vedel, dansk renæssancedigtnings store skikkelse fra Ribe, er en hyppig gæst på Fanø, når sønderhoningerne danser, og Mathis spiller.

  Sønderhoningene er et folkefærd præget af havets rytme, årstidernes skiften og fiskenes vandringer. Hertil kommer romaen Mathis. Sønderhoningene hører deres liv i hans spil og tager ham til sig, ligesom han tager den stolte og lidenskabelige Anne Katrinn. Sammen med foråret kommer ripenserne hvert år til Fanø for at fiske og handle, de bringer fest og nu viden til Sønderho men også farer og fristelser for unge elskende.

 • Kromanns Fabrikker - Sønderho Slægten Sonnichsen / Kromann Keld Berger Graugart75,00

  Kromanns Fabrikker - Sønderho Slægten Sonnichsen / Kromann

  Produktnummer: bog08
  Forfatter/Producent: Keld Berger Graugart
  Sønderho består af små bindingsværkshuse med stråtage. Små stier uden system forbinder husene og byen. Bag byen ligger digerne og beskytter mod vesterhavsstormenes medfølgende højvande. Husene er lave, og man må dukke sig, hvis man er meget over 1,70 høj. Byen er fredet, og de små smukke huse står som museer for nutidens fortravlede turister, der en kort stund kan indånde fortidens storhed og fattigdom. "Hannes hus", der er bevaret for eftertiden, beskriver med de lavloftede stuer og stald i forbindelse med huset, hvordan livet formede sig i gamle dage.
  Juli 1741 Der er nu gået 22 år, og på denne sommerdag stod øens fremtid på spil. De var sejlet fra Fanø til Ribe et par dage forinden med skibet "Karen", for at sondere terrænet og kigge evt. konkurrenter ud. Auktionen var sat ved middagstid på Rådhuset. Det forlød, at herremanden til Trøjborg var på vej med n sæk penge, og to rige jøder havde indlogeret sig andetsteds i byen. Sonnich Jensen Møller var øens mest betroede mand og blev sendt af sted, men hele øen ventede åndeløs på resultatet. Nu var det med at spille sine kort rigtig og holde hovedet koldt - han havde en plan.
  En levende fortælling om slægterne på Fanø der kan dateres tilbage til 1582. Hvordan man gennemlevede skibsforlis, og om livet for beboerne på Fanø i gamle dage. Studerer man Fanø´s slægtsregister, ender man mange gange op med de samme forfædre. Fanø´s historiker N.M. Kromann er født i den gamle købmandsgård og er bror til forfatterens oldemor.
 • Fræ Wo Grandle - mennesker fra min barndoms SønderhoNiels Sonnichsen Kromann50,00

  Fræ Wo Grandle - mennesker fra min barndoms Sønderho

  Produktnummer: bog09
  Forfatter/Producent: Niels Sonnichsen Kromann
  I dette hus i Sønderho på Fanø blev Niels Sonnichsen Kromann født i 1904, og her døde han i 1985. Han måtte som de fleste i sin generation forlade øen efter konfirmationen. Han blev udlært som snedker, derefter uddannet som lærer og endte som leder af skolevæsenet i Dragør. Men han bevarede livet igennem en nær og varm tilknytning til sin fødeø og til barndomshjemmet. Da han havde afsluttet sin skolegerning, begyndte han at skrive de erindringsbilleder, der er kernen i denne bog. Med varme og humor skildrer han mennesker fra Sønderhos lille verden så levende, at man som læser synes, man har kendt dem alle, de stærke, de sårbare, de sære, de hjertevarme. I bogen er skildringerne suppleret med samtidige fotografier.
Fonden Gamle Sønderho, Landevejen 98, Sønderho 
6720 Fanø, Danmark info@fondengamlesonderho.dk
Design og system: Therese Vendelhaven