
I 1928 erhvervede kunstmaler Heinrich Dohm og journalist Niels Th. Jerne Sønderho Mølle og Møllegaard i forskud for Fonden Gamle Sønderho, der var ved at blive oprettet med det hovedformål at bevare møllen.
Til trods for at møllen da kun havde været i brug i 28 år, havde manglende vedligeholdelse gjort den næsten faldefærdig, og der forestod en betydelig istandsættelse, såfremt den skulle bevares for eftertiden.
På Sønderhodagen i 1930 kunne møllen genindvies - dog manglede vindrosen og omgangen - og Fonden kunne efter diverse genvordigheder overtage møllen, mens herrerne Dohm og Jerne beholdt Møllegaarden, hvor forfaldet fortsatte.
Laden var blevet nedbrudt i 1923, og i en storm i 1935 væltede hele den østre ende af beboelseshuset, fordi man havde fjernet alle skillevægge og stolper i stalden. I 1937 overtog Fonden også Møllegaarden, men da man ikke overkom opgaven at indrette den til museum, frasolgtes den i 1940.
På Sønderhodagen i 1943 indviede man en nyopsat omgang. En del af pengene til denne reetablering tilvejebragtes ved at sælge krondrevet, hovedakslen (kongevellen), stjernehjulet, kværndrevene, der alle var af støbejern.
Lige siden 1928 har Fonden Gamle Sønderho arbejdet med at vedligeholde og restaurere møllen. En stor hjælp var det da Hedeman Sørensen, afdød farmer i USA og søn af den sidste møller, i 1973 testamenterede 100.000 kr. til Fonden, hvoraf renterne skal gå til møllens vedligeholdelse.
I årenes løb er næsten alt udskiftet eller repareret, således at møllen i dag fremstår intakt og i god stand.
Efter stormen Bodil i 2013 blev hatkransen knust og måtte erstattes. Ved samme lejlighed måtte man også udskifte den ene møllevinge og reparere krøjehjulet.
Forsikringsselskabet TopDanmark erkendte stormskaden og betalte en ny hatkrans. Udskiftningen af møllevingen og krøjehjulet fik vi sponsoreret af Sydenergis Vækstpulje og Kulturstyrelsen.